masterclass lezing Ludwig Mies van der Rohe

Kaart wordt geladen...

Datum en tijd
19/05/2016
Hele dag

Locatie
Pot Axel, axel


Volgende masterclass 19 MEI met opnieuw een ware ‘Meester’

Tijdens de eerstvolgende masterclass is de hoofdrol voor een architect en meubel-ontwerper van grote naam en faam: Ludwig Mies van der Rohe (Aken, 1886 – Chicago, 1969). Bekend van het adagium ‘Less is more’, dat zijn stijl feitelijk in drie woorden samenvat: de vorm moest tot het minimum teruggebracht zijn, maar dat minimum moest wel, qua verhoudingen en materialen, perfect zijn.

Zijn werk ontwikkelde zich van een romantisch classicisme tot een modernistische stijl, onder meer beïnvloed door De Stijl. Zijn vertrek in 1938 naar de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de Bauhaus-idealen, waarvan Mies van der Rohe in de voorafgaande jaren directeur was geweest, ook aan de overkant van de oceaan bekendheid kregen.

Mies van der Rohe was onder meer de geestelijke vader van de standaard-wolkenkrabber, ontwierp tal van andere gebouwen, maar was tevens meubelontwerper. Een van zijn bekendste meubels is de ‘Barcelona Stoel’ (samen met Lily Reich), ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929, en tegenwoordig een moderne klassieker.